Școala de alpinism Transilvania-Adventure în M-ții Retezat, refugiul Gențiana


Țară: România, M-ții Retezat
Tipul activității: alpinism
Cerințe: formă fizică bună
Mărimea grupului: 12 persoane
Durata școlii: 6 zile
Perioada: 12-17 martie 2019

Luna martie este, evident, luna cuceririlor. Acea perioadă perfectă pentru a cuceri ceva dificil, ceva de gheață, dur și neprietenos. Nu, nu ne referim la inima persoanei alese, ci mai degrabă la un vârf montan. Și nu orice vârf, ci Vârful Retezat (și încă câteva). Te-ai săturat de aglomerația orașului și de munții de mărțișoare de pe străzi care cad peste tine în avalanșe? Ești pur și simplu un drumeț pasionat care vrea să facă pasul următor și să învețe tehnica alpinismului de la un profesionist licențiat la Chamonix, Franța? Ai nimerit pe site-ul ăsta din greșeală în timp ce căutai rețeta de papricaș de pui? Atunci vino cu echipa Transilvania-Adventure pentru un curs complet de alpinism, cu fiecare nelămurire explicată și nelăsată nerezolvată, cu oameni care îți vor oferi în scurt timp trucurile învățate în mulți ani de escalade.

Programul școlii:
Ziua 1 – Facem cunoștință sau ne revedem, după caz. Echipamentul este cel mai bun prieten al nostru și de aceea trebuie să-l cunoaștem pe deplin și să știm să profităm de ceea ce ne oferă. Prezentarea echipamentului (la ce folosește și unde) este primul pas esențial fără de care nu putem merge mai departe. Cu acest lucru tăiat de pe listă, urmează învățarea prin practica pe teren. Ne deplasăm în golul alpin și începem cercetările. Mai exact, cunoașterea zăpezii pentru că deși toate tipurile de zăpadă sunt albe, densitatea acesteia face diferența dintre siguranță și accident. De asemenea, vom exersăm deplasarea pe pante abrupte prin traversare, urcare și coborâre.

Ziua 2 – Zi mare. Azi urcăm pe vârful Retezat (2482 m) cu legare în coardă și asigurarea prizei naturale. Însă pentru a realiza asta este nevoie să învățam diferitele tipuri de noduri și la ce folosesc acestea (sunt foarte multe exemple de povești reale în care supraviețuirea oamenilor rătăciți sau abandonați pe munte a depins de cunoașterea unui sigur nod de specialitate). Cunoașterea vremii pentru un alpinist, a micilor semne care ne spun cum se va modifica aceasta, este esențială pentru planificarea traseului, iar noi vă vom învăța cum să le recunoașteți. Și, bineînțeles, acordarea primului-ajutor.

Ziua 3 – Astăzi ajungem pe rând la Gențiana (1670 m), la refugiul Bucura (2050 m) și urcăm pe vârful Peleaga (2509 m). Pe parcurs vom verifica terenul și locurile de unde pot pleca ușor avalanșe sau locul unde se pot rupe cornișele (acumulările de zăpadă depusă de vânt care prelungesc o pantă). Ține de responsabilitatea noastră de alpiniști experimentați, sau în devenire, să știm nu doar cum să ne ferim de o avalanșă, dar și ce mișcări să facem pentru a nu provoca una.

Ziua 4 – O zi în care vedem cum o mică parte din peisajele din peșterile de gheață din Groenlanda există și la noi sub forma cascadelor de gheață pe care le vom escalada folosind manșa (pârghie) pentru escaladă și sistemul de scripeți pentru recuperare. Prin practică, vom vedea cum se face rapelul și escalada la colțari și piolet. Nu în ultimul rând, vom vedea procedeul de introducere și de scoatere a șuruburilor de gheață din cascadele pe care noi avem acele manșe.

Ziua 5 – E timpul să punem în practică intensă toate noțiunile și tehnicile pe care le-am învățat în ultimele 4 zile. Așa că după ce trecem de Refugiul Gențiana, Șeaua Stânișoara și Valea Stânișoarei (2258 m), vom urca pe Vârfurile Bucura 2 (2503 m) și Bucura 1 (2433 m). Cei mai mulți experimentați care au ajuns pe aceste vârfuri au remarcat asemănarea reliefului muntos cu cel al Irlandei. Nu e de mirare tot misticismul ce înconjoară aceste vârfuri. La plecare, ne întoarcem prin șeaua Bucura către refugiul Gențiana.

Ziua 6 – Este ziua în care ne dovedim experiența printr-un examen ce începe la ora 9 dimineața. Vor fi testate cunoașterea nodurilor, a zăpezii, deplasările pe teren combinat (stâncă și zăpadă), asigurare, vreme, prim-ajutor. La ora 14 plecăm către casă.

Condiții Cabana Gențiana:
– 42 de locuri (24 de locuri la priciuri în pod și 18 locuri în cameră);
– Lumina de la generator electric, apa de la izvor;
– Încălzire la sobă cu lemne;
– Nu se servește mâncare;
– Altitudine: 1670 m;
– Cazare: 30 de lei/pers./noapte;
– Bere 6 lei;
– Cafea 5 lei;
– Ceai 1 leu.

Ce oferă Transilvania-Adventure?
Echipamente tehnice: cozi, colțari, pioleți, carabiniere, dispozitive de asigurare;
Asistența și supravegherea unui profesor acreditat și medaliat, licențiat în: schi alpin, schi alpinism, salvamont, escaladă pe gheață in Chamonix;
Povești de cabană 🙂

Ce nu oferim?
Masa (fiecare participant e rugat să își ia alimente în rucsac).

Tarif: 650 lei/pers.

Înscrierile se fac trimițând mail la adresa: office@transilvania-adventure.com, contact 0732399600. Pentru informații tehnice vă rugăm să ne scrieți la: sorin.sanda@transilvania-adventure.com, sau să sunați la 0720 015 646.


« | »

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *