Școala de schi Transilvania Adventure Youth Plus 06-13 ianuarie 2019


Grupe de vârsta: 6 – 10 ani; 11 – 14 ani; 15 – 18 ani
Locuri disponibile: 14

Spre deosebire de urși, arici sau popândăi care își caută hrană în lunile călduroase pentru a putea hiberna în lunile de iarnă, tânărul hiperactiv sub denumirea științifică de copilus tableticus are un comportament exact opus. Cercetătorii au descoperit că el își petrece perioada de sfârșit de decembrie și început de ianuarie făcându-și mari rezerve de bomboane, ciocolată, biscuiți, prăjituri și suc.  Deși sunt greu de recunoscut din cauza celor 3 extra pulovere cu care au fost încotoșmăniți de mama lor, ei pot fi observați în unele zile în care stratul de zăpadă este considerabil ieșind din vizuina cu miros de portocale pentru a-și îmbulgări semenii. Noi, cei de la Transilvania-Adventure, știm că pentru a-și consuma toate aceste rezerve este nevoie și de un sport mai profesional, iar alunecările, derapările și virajele de pe pârtie sunt perfecte în acest scop.

 

Așa că faceți-i tânărului bagajul, format din schiuri, clăpari, bețe, cască, ochelari, mănuşi, costum de schi, gustări pentru drum, haine de schimb și tot ce considerați că mai are nevoie în cele 7 zile în care dumneavoastră veți fi protagonistul din Home Alone în locul lui. Gașca de aventurieri se strânge în gară de unde plecăm spre Petroșani cu trenul InterRegio, pentru a nu ajunge de Crăciunul următor la destinație. Drumul este timpul perfect pentru a ne cunoaște coechipierii care în scurt timp ne vor deveni prieteni, și pentru împărtășirea entuziasmului aventurii ce urmează. De cazare ce să mai spunem decât că este cabana din mijlocul brazilor unde și Sorin s-a antrenat până a devenit licențiat în schi alpin, schi alpinism și salvamont, chiar în mijlocul crestelor înzăpezite ce-i oferă adăpost. Aici ne vom desfășura activitățile înainte de culcare, iar somnul îi va găsi pe schiori în camerele de 3, 4 și 6 locuri.

Începem ziua următoare cu un mic dejun copios pentru energia ce ne va trebui la cele 3 ore de schi ce urmează. După echipare, vom împărți aventurierii în doua grupe, în funcție de experiență. Și am pornit pe derdeluș. Pârtia cu care ne vom familiariza cel mai mult este Pasul Vulcan (una dintre cele mai sigure din țară), deși nu ne vom da în lături nici de la Parâng și sau de la întinsa Straja, lungă de 8.1 km.

Efortul trebuie răsplătit așa că pe tineri îi așteaptă un prânz în stil milităresc (sendviș și fructe) cu produse tradiționale din zonă. Știm, în ziua de azi până și supermarketul a devenit tradițional, dar noi vorbim de produse chiar din cămara cabanei, făcute ori de noi, ori de la producătorii locali (pastramă/mușchi file, lebăr, zacuscă la ceaun, brânză de la stânele din zonă, legume proaspete și pâine pe vatră).

După acesta, ne așteaptă încă 2 ore de schi până când ne întoarcem la cabană pentru un duș, puțină relaxare și o cină à la carte. După cină, alternativ, ori vom porni spre una din peșterile din zonă (Peștera nr. 4 de pe Scorota Seacă– unde a fost descoperit un schelet complet de urs de peșteră, și Peștera Alunii Negri – cea mai labirintică),

ori ne vom destinde cu jocuri de cabană adaptate vârstei. Prin simplul fapt că ele au fost inventate de muntenii ce stăteau o iarnă întreagă adăpostiți în cabană de viforul de afară ne putem imagina creativitatea de care au dat dovadă. Atât în timpul drumețiilor, cât și pe pârtie, vom manca biscuiți, batoane musli, fructe, vom bea ceai fierbinte din afine culese din spatele cabanei și ciocolată caldă pentru că știm prea bine că cei tineri (cum ne place și nouă să ne considerăm) au nevoie de rezerve de energie. Și cam așa vor decurge zilele în afară de ultima, când între cursul de schi de după amiază și cină vom vizita Canionul de pe Valea Mării cu cele 6 cascade de diferite dimensiuni, cea mai mare fiind de 35 de m.

Debitul Jiului este atât de bogat încât râul atrage cutezătorii de canyoning chiar și în lunile secetoase.

Dar noi nu vom simți nevoia să înfruntăm valurile râului. fiind prea ocupați să admirăm Sfinxul Lazărului. Acum, un cititor care cunoaște zona ar putea spune: „De unde au mai scos ăștia și Sfinxul Lazărului?” Așa s-au mirat și primii oameni cărora Sorin le-a arătat o stâncă aparent ca oricare alta. Asta pentru că privirea noastră percepe obiectele 3D. În momentul în care stânca e privită printr-o fotografie, adică 2D, lucrurile te pot surprinde:

Iar după drumeție urmează premierea tuturor tinerilor deveniți schiori de cursă lungă. Dacă credeați că aventura se oprește aici, noi credem că ei au multe impresii de schimbat, și ce mediu de povestit mai bun decât un foc de tabără la care vom rumeni bezele și vom coace cartofi?

Să recapitulăm. Ce oferim?
• Transport dus-întors cu trenul InterRegio (bagajele sunt transportate separat cu microbuzul firmei);
• Cazare și mese (mic dejun, prânz, cină, gustări de-a lungul zilei);
• Asistență salvamont și supraveghere pe toată perioada sejurului;
• Cursuri de schi 5 ore/zi cu profesor acreditat și medaliat, licențiat în: schi alpin, schi alpinism, salvamont, escaladă pe gheață in Chamonix;
• Transport între pârtii și cabană;
• Transportul pe cablu pentru pârtia Pasul Vulcan (4 zile). Pentru celelalte 2 pârtii (Parâng și Straja), costurile sunt suportate de participant la finalul sejurului.
• Program extra-schi indoor: jocuri ce urmăresc dezvoltarea inventivității, a spiritului de echipă și a comunicării, și outdoor: vizitarea Peșterii Alunii Negri, a Peșterii nr. 4 de pe Scorota Seacă și a Canionului de pe Valea Mării.

Bine de știut:
Echipament de schi necesar: schiuri, clăpari, bețe, cască, ochelari, mănuşi, costum de schi.
• Tinerii vor fi împărțiți în grupe de schi după experiență.
• Se schiază pe mai multe pârtii din zona Retezat: Pasul Vulcan, Parâng, Straja.
• Oferta nu include închirierea echipamentului. În lipsa echipamentului personal, se poate închiria pentru aprox. 30 RON/zi.

• Fiind foarte ocupați cu schiul, drumețiile, jocurile de cabană și socializarea, tinerii nu vor avea timp de device-uri (înafara telefonului necesar contactării părinților). Pentru a nu ne lăsa distrași de la experiențele noi din natură orice alt device descoperit va fi confiscat și returnat la sfârșitul taberei.

Ce este schiul alpin?
Tehnica de bază a schiului alpin reprezintă un ansamblu de procedee tehnice cu complexitate variabilă a căror succesiune metodică generează achiziţia de deprinderi motorii specifice. Acestea permit alunecarea pe terenuri acoperite cu zăpadă, în scop formativ sau recreativ. Pentru a-şi asigura echilibrul la coborâre, schiorul trebuie să se familiarizeze în alunecare cu variaţiile presiunilor pe care le va percepe la nivelul picioarelor, acestea fiind baza reflexelor de echilibru. Din anul 2005, Şcoala de schi Transilvania-Adventure foloseşte un sistem metodic descris în Certificatul Nivel Tehnic Schi Alpin. Acesta conţine elementele tehnice corespunzătoare fiecărui nivel și punctele acordate pe fiecare tip de pârtie.

De ce Transilvania-Adventure?

Scopul nostru este atingerea potențialului individual și stimularea capacității fizice și a determinării mentale. Ne propunem să fim alături de voi în valorizarea potențialului individual. Participanţii vor învăţa să lucreze în echipă, să fie atenţi unii la ceilalţi, să îşi depăşească fricile şi dificultățile și toate acestea într-un mediu antrenant, dar din care nu lipsește simțul umorului. Instructorii noștri au ținută și posedă un limbaj tehnic ușor de asimilat și de executat. Cei mici vor învăța prin imitație, iar informațiile pe care trebuie să le asimileze vor fi scurte și precise. Cursanții își vor însuși o bună alunecare pe zăpadă și un stil elegant. 

Tarif: 1300 de RON/persoană

Înscrierile se fac trimițând mail la adresa: office@transilvania-adventure.com, contact 0738 924 296. Pentru informații tehnice vă rugăm să ne scrieți la: sorin.sanda@transilvania-adventure.com, sau să sunați la 0720 015 646.


« | »

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *