Pomana porcului de ziua Romaniei – 5 zile de ospat si rasfat la munte 27 noiembrie -1 decembrie 2024
190€ persoana
Va invitam sa traiti experienta obiceiul sacrificarii porcului sus in munti, in Retezat. 5 zile pe care le poti trai alaturi de familia ta intr-o poveste straveche pe care o reinviem aici, la munte, unde inca se mai practica prin satele noastre romanesti. Acolo unde gospodarii cresc porci in propriile curti pentru ca la sarbatorile de iarna sa aiba carne proaspata din care sa-si prepare traditionalele mancaruri romanesti: toba, racitura, tochitura, carnati, muschi afumat, sarmale in oale de lut. Pe toate le vom pregati cu mainile noastre intr-o reintoarcere la traditii si le vom devora iar la apoi le vom stinge cu palinca si alte licori locale sau cum se zice pe la altii, homemade.
Traditie si poveste
Ritualul sacrificarii porcului incepe dimineata devreme si reprezinta o activitate la care participa cu bucurie intreaga familie pentru ca sunt multe treburi de facut care, pana seara, trebuie terminate. Iata ce povesteste Ion Creanga despre aceasta zi, plina de simtire si traire deplina a acestui obicei pur romanesc, care lui ii aducea atata bucurie: „Cand taia tata porcul si-l parlea, si-l oparea, si-l invelea iute cu paie, de-l inadusa, ca sa se poata rade mai frumos, eu incalecam pe porc deasupra paielor si faceam un chef de mii de lei, stiind ca mie are sa-mi dea coada porcului s-o frig si besica s-o umplu cu graunte, s-o umflu si s-o zuraiesc dupa ce s-a usca…”
Traditia mai spune ca in ziua sacrificarii nu este permisa nicio alta activitate, ziua intreaga trebuind dedicata doar taierii, sortarii si prepararii specialitatilor din carne de porc. Dupa transarea si sortarea carnii, gazda pregateste o masa, pentru toti oamenii care au ajutat la taierea porcului. Felul de mancare, traditional numit „Pomana porcului”, este obtinut prin prajirea, intr-un ceaun mare, de tuci, a bucatilor de carne taiate din toate partile porcului sacrificat: bucati de muschi, ficat, slanina, coasta, falca.
De obicei, masa se asaza afara, dupa ce gospodina a sters si a curatat toate urmele sacrificiului. Odata cu friptura, gospodina face si o mamaliga mare, cat sa ajunga la toti mesenii si, in mijlocul mesei, pune si un castron cu muraturi. Se mananca in picioare si, alaturi de mancare, se bea tuica traditionala sau tuica de cazan cu vin rosu.
Gospodarii mai instariti aduc chiar si lautari in aceasta zi pe care o astepta ca pe o adevarata sarbatoare si, dupa Pomana porcului, flacaii si fetele incing hore mandre din strabuni, in timp ce gospodina casei impreuna cu ajutoarele dau zor sa termine pana-n noapte carnatii, caltabosii, toba si alte preparate care vor face deliciul mesei sarbatorii „Nasterii Domnului”.
Experienta pe care o vom trai noi
Pe toate le traim impreuna in cele 4 zile de pomina. La noi la Transilvania-adventure, „pomana porcului” va fi putin mai altfel: se soseste de vineri seara, ne cazam, ne adunam la campul Transilvania Adventure unde vom savura o cina de acomodare. La un pahar de vorba, stabilim cum ne impartim (team bulding) la sacrificarea porcului de a doua zi. Sambata e ziua de sacrificiu. Dupa micul dejun bogat cu toate bucatele din zona, ne vom ocupa de taierea, parlirea, inabusirea si barberitul porcului. Combustibil si curaj vom lua din Open Barul Mutoman: tuica de cazan, palinca, coniac de casa, zmeurata, afinata, visinata, coacazata, vin rosu, vin alb si …bere. Continuam cu transarea porcului si prepararea la ceaun pe foc a unor bucati de carne din diferite parti ale porcului cu mamaliga la ceaun (pomana porcului). In paralel, incepem sa facem echipe pentru pregatirea bunatatilor (carnati, toba, racitura, caltabosi, sarmale…etc), toate aceste bunatati vor fi fierte la ceaun cu foc de lemne, fripte la cuptor cu lemne, gratare si la oale de lut. DJ-ul va asorta fiecarei etape melodii bine asezate.
Dupa atata carne si bautura, luni mergem prin Muntii Retezat, nu dam jos ce am pus pe noi ci asezam mai bine. Facem putina miscare la cascadele inghetate de pe Valea Marii, la o pestera de pe Scorota Seaca, unde putem sa imbucam o gustare de ceva frigarui pe o paine de casa picurata cu unsoare si razuit putin usturoi, cu o tuica fiarta si un vin fiert cu scortisoara.
Ce include experienta cu noi:
- mesele complete de sambata seara cu cina si se iese cu pranzul miercuri, toate preparatele si porcul pe care il sacrificam impreuna, si bautura din Open Bar mutoman.
- DJ-ul.
- activitatile si trasele montane de toamna.
- focul de tabara din fiecare seara.
- Produsele preparate ramase le impartim pe familii pentru a fi luate acasa.
Cinci zile ca in povestile de iarna cu Transilvania Adventure: costul este de 955 lei/pers
Ce nu include si trebuie sa aveti in vedere:
- cazare pe alese la pensiunile sau casele de odihna din zona, va ajutam cu o lista de recomandari si contacte.
- transportul la locatie
-
Locatie
Campu lui Neag -
Numar de persoane
40 -
Tip activitati
hiking, speleo. -
Echipament necesar
echipament de munte iarna.