m

office@transilvania-adventure.com
Sorin Sanda: +40720 015 646

GO UP

Transilvania Adventure

Andreea Dan: ” E ușor să urmezi exemplele, trebuie doar să nu-ți pierzi entuziasmul!”

Iubitorii alergării montane sau a mountain-bike-ului o cunosc foarte bine și îi admiră forța, pasiunea și bucuria pe care le pune în aceste sporturi. Andreea Dan, din Zărnești, a vorbit pentru Transilvania Adventure despre alergare, sănătate, despre competițiile organizate sub egida CarpathianMan, proiect care a pornit de la ideea soțului ei, Lucian Clinciu.

Transilvania Adventure: Spune-mi, te rog, cum a luat naștere pasiunea pentru alergare, schi, mountain-bike, sport în general?

Andreea Dan: Cred că microbul era latent undeva în interior, dat fiind că provin dintr-o familie care a respectat și iubit muntele la poalele căruia ne-am născut. Însă pasiunea s-a declanșat în perioada în care l-am cunoscut pe soțul meu, Lucian Clinciu. A fost de ajuns o scânteie, de la el venită, și focul arde și azi. Și probabil va arde până la sfârșit!

 Transilvania Adventure: Vorbește-mi despre competițiile de sub egida Carpathian Man. De unde a pornit ideea și la ce nivel s-a ajuns acum?

Andreea Dan: Ideea îi aparține lui Lucian, ca de altfel tot ceea ce este legat de competiții montane organizate în zona noastră după 1990. Încet, încet, a prins contur, iar azi seria CarpathianMan cuprinde patru evenimente outdoor: Postăvaru Night – schi de tură, vertical race și alergare montană, în Poiana Brașov; 3 Munți – mountain biking, 3 zile, 3 munți – Crai, Bucegi, Leaota, un concurs pentru echipe de doi, foarte tehnic dar și foarte interesant, locația de bază – complex Cheile Grădiștei Fundata; UTF – Ultra Trail Făgăraș, competiție de alergare montană, tot pentru echipe, tot 3 zile, locații: Avrig, Conacul Ursului, Sâmbăta; și superlativul seriei, MPC – Marathon Piatra Craiului Salomon, ajuns la ediția numărul 8, marathon lungime clasică, alergare montană, individual, eveniment ce depășește cu mult granițele unui simplu concurs de alergare. Trebuie să veți cu ochii tăi, ca să îți faci o părere (www.carpathianman.ro).

Transilvania Adventure: Vorbește-mi despre alte evenimente la care ați participat tu și Lucian.

Andreea Dan: Sunt foarte multe, nici nu le ținem minte pe toate… Din cele desfășurate în străinătate am învățat mult, însă le iubim pe cele de aici, de la noi, iar de unele suntem de-a dreptul îndrăgostiți! Trebuie menționat că avem concursuri în țara noastră la care trebuie să participi – pentru organizare, pentru felul în care au fost concepute, pentru ceea ce transmit… asta s-a vrut și seria CM organizată de noi – să fie un îndemn, să promoveze niște principii, să schimbe comportamente – și aici mă refer la tot ceea ce s-a stricat în noi, sau, mai rău, a dispărut (respectul față de natură, față de cel de lângă noi, a apărut nepăsarea care ne blochează și ne aruncă în fața televizorului, lipsa emoțiilor și a conexiunii cu natura, altădată acel frate cu românu`)….

 Transilvania Adventure: Față de alte zone ale țării, Zărneștiul are o pepinieră fantastică de tineri, iubitori ai sporturilor montane. Care este secretul deschiderii lor față de voi și invers?

Andreea Dan: Zărneștiul este un loc aparte… avem bogății fantastice, nelimitate. De aici și până la a face sport, a fi mai apropiat de natură decât alți oameni, la a vrea mai mult de la tine și a încerca să faci ceva, să schimbi ceva… nu a fost decât un pas; pentru mulți dintre noi a fost suficient un imbold pe care l-am primit de la Lucian sau de la oameni ca el, și astfel s-a creat această emulație. Zărneștiul a dat sportului montan nume mari, oameni pe care noi i-am avut exemple! E ușor să urmezi exemplele, trebuie doar să nu-ți pierzi entuziasmul! Satisfacțiile sunt pe măsura efortului depus, uneori chiar mai mari!

 Transilvania Adventure: Să vorbim puțin și despre sănătate. Cunosc foarte multe femei care preferă tot felul de diete apărute peste noapte în detrimentul sportului. Ele spun că nu oricine poate face sport. Cum pot fi convinși astfel de oameni că sportul e bun? Care sunt beneficiile sportului?

Andreea Dan: Sport poate face oricine, indiferent de boală sau vârstă… nu de performanță vorbim aici, ci de mișcare! Oricine se respectă face mișcare, pentru că nu cred că mai este nevoie să ne convingem de aceasta – deja este o certitudine că sportul, mișcarea, exercițiul fizic sunt activități indispensabile unui organism care se vrea puternic, tonifiat, plin de viață. Sunt atâtea beneficii în mișcare încât, odată ce le-ai simțit, nu mai poți trăi fără. E simplu, e dătător de viață!

Și, cel mai important lucru pe care îl putem face este să învățăm copiii, să-i educăm să facă sport, pentru ei, pentru sănătatea lor, pentru bucuria ce izvorăște din suflet atunci când privești un apus de soare de pe crestele munților sau albul zăpezii de pe ramurile unui brăduț… bucurii simple, adevărate, dătătoare de viață!

 

 

Leave a Reply