m

office@transilvania-adventure.com
Sorin Sanda: +40720 015 646

GO UP

Transilvania Adventure

Parângul, o bijuterie turistică

Având o suprafaţă de aproximativ 1.100 km pătraţi, munţii Parâng fac parte din Carpaţii Meridionali, fiind cuprinşi în spaţiul dintre Strei, Jiu şi Olt. Parângul Mare, de la cei 2.519 m altitudine, domină victorios întinderile Gorjului şi Vâlcei, îndrăznind să se compare cu puternicele cetăţi ale Retezatului.
În Parâng, relieful glaciar carpatin, având creste ascuţite, complexe de circuri şi văi glaciare, face casă bună cu cel carpatin, ce ne preyintă interfluvii plate, ondulate larg, precum şi vârfuri conice cu circuri de mici dimensiuni. Primul tip este caracteristic zonei dintre Parângul Mic şi Mohorul, iar cel de-al doilea zonei Iezer-Urdele-Micaia.
Tot aici poţi descoperi 22 de lacuri mai importante, 18 lacuri mai mici şi peste 25 de ochiuri de apă, de origine glaciară în mare parte.
Cel mai adânc lac glaciar al Parângului este lacul Roşiile, care are 17,6 m adâncime şi o suprafaţă de 3,76 hectare, aflat la 1.980 m altitudine. Însă cel mai frumos lac al zonei este considerat Câlcescu, aflat la altitudinea de 1.935 m, de 9,3 m adâncime, a cărui întindere ajunge la peste trei hectare. O altă minune a Parângului este Lacul Îngheţat, cu sloiuri de gheaţă ce rezistă tot anul.
Pârtiile de schi naturale, precum şi cele amenajate, dau Parângului o valoare turistică deosebită. Tot aici este unul dintre cele mai bune locuri din Valea Jiului în care poţi zbura cu parapanta, alături de instructori de zbor profesionişti, iar traseele de off-road dau fiori fiecărui iubitor de senzaţii tari.
Cabanele turistice sunt cochete, turistul având de ales din sute de locuri de cazare, accesibile oricărui buzunar.
Accesul în Parâng se poate face pe mai multe căi. Una se poate face dinspre Petroşani spre şoseaua asfaltată până la staţia de îmbarcare a telescaunului, care asigură transportul până aproape de Parângul Mic. O altă cale este pe DN7A prin Jieţ şi Cheile Jieţului până la Cabana Groapa Seacă, care funcţionează în regim de pensiune agroturistică. Cabana poate constitui punct de plecare pe numeroase trasee, având ca ţintă lacurile glaciare şi hornuri de acces spre principalele vârfuri ale Parângului.

Leave a Reply