Pârtii omologate de FIS la Ski Resort Transalpina
Visăm cu ochii deschişi ca, la un moment dat, să-i vedem „în acţiune” pe schiori de excepţie, precum Lindsey Vonn, Julia Mancuso ori Aksel Lund Svindal şi la noi, în România. Şi unde altundeva dacă nu în cea mai frumoasă staţiune a ţării, Ski Resort Transalpina, care poate concura cu uşurinţă cu staţiunile montane ale Europei?
Nimic nu este imposibil, iar administratorii domeniului schiabil Transalpina ne-au demonstrat acest lucru, când, săptămâna trecută, un inspector al Federaţiei Internaţionale de Schi (FIS), specializat în omologări de pârtii în întreaga lume, a venit în zonă, pentru a verifica dacă zonele propuse pentru omologare corespund cerinţelor necesare.
„În urmă cu câteva luni noi am înaintat documentaţia referitoare la omologarea anumitor zone din pârtia de sub telegondolă. Miercuri a venit un inspector al FIS, specialist în omologări de pârtii în întreaga lume şi a verificat zonele de schi, zonele de protecţie şi securitate, iar el ne va propune variantele care se pretează la noi. Inspectorul a fost foarte mulţumit de ceea ce a găsit aici, iar dacă reuşim să omologăm trei sau patru zone, va fi o realizare foarte mare pentru noi”, a declarat Marius Fodor, administrator al Ski Resort Transalpina.
Ce înseamnă o pârtie omologată de FIS?
Atenţie la nivel internaţional chiar, referitor la organizarea competiţiilor de gen, ceea ce va aduce la Transalpina atât sportivi de renume, cât şi mai mulţi turişti.
„Vom avea porţiuni de slalom şi de slalom uriaş. Prin această omologare va creşte cota pârtiei şi se pot organiza competiţii internaţionale, balcanice, care se completează în clasamentul FIS. Este, de fapt, o recunoaştere a calităţii pârtiei. Încercăm, astfel, să trecem la un alt nivel, să arătăm că se poate. Anul trecut am avut aici două etape de campionat naţional şi acum avem cereri de la toate cluburile, care vor să vină aici. Pentru noi este o mare realizare”, mai spune Marius Fodor.
Deschiderea noului sezon de schi va avea loc la mijlocul lunii decembrie, iar administratorii domeniului schiabil se aşteaptă la 100.000 de turişti. Ski Resort Transalpina se întinde pe 30 de hectare și cuprinde nouă kilometri de pârtie, două telegondole interconectate, un telescaun și două instalații de teleschi. De asemenea, mai dispune de două ratracuri, tunuri și lănci de zăpadă, precum și de un lac artificial, aflat la cota 1.930, având o capacitate de 200.000 de metri cubi, care asigură apa pentru instalațiile de zăpadă și pentru utilități.